ORXATA I FARTONS

Des dels faraons se’n tenen notícies, i gairebé en totes les civilitzacions s’han trobat testimonis de la seva existència en la dieta.

L’orxata de xufla és una beguda natural que prové de tubercles marrons i petits que s’extreuen de les arrels de la Juncia Avellaneda, la qual s’anomena d’aquesta manera perquè és similar a una avellana, tot i que la textura és aspra i estriada.

L’orxata és líquida i de color blanc trencat, té un gust dolç i és molt refrescant. Conté nombroses propietats saludables i és ideal per a diabètics perquè pot servir-se sense sucre.

No hi ha orxata que es preui que no s’acompanyi amb fartons, un producte típic de València –la pàtria de les orxates de qualitat–, de forma allargada amb una capa finíssima de sucre de llustre. Els fartons sucats a l’orxata són deliciosos.

L’orxata també es pot combinar amb granissat de llimona (una Murciana) o amb ordi (un Cordial), i s’obté una beguda suau i harmoniosa. Una altra opció és acompanyar l’orxata amb una bola de gelat, preferiblement de xocolata negra (un Flotaor). Aquestes receptes les van portar els nostres avantpassats, els quals fa més de cent anys van arribar de La Nucia, Alacant, amb algunes bosses de xufles per temptar la sort. Al començament van aconseguir subsistir amb la venda de carrer, i en Joan, el primer de cinc generacions, va esdevenir conegut amb el seu “Xe, prova”, que és com convidava la gent a comprar. De la història del començament en queda ben poc, però continuem fent el mateix, avui a l’orxateria El Tio Che, un lloc de reunió de turistes i de veïns del Poblenou, un barri mediterrani de Barcelona nascut a la vora del mar.

Si has tastat els nostres productes ens agradaria conèixer-ne la teva opinió. Moltes gràcies.