bienestar

Quins són els beneficis de la xufla?

Els seus tubercles són molt rics en proteïnes, hidrats de carboni, sucres, fibra i, sobretot, oli, per ser molt rica en àcid oleic. Té un alt contingut en ferro i potassi, i no duu sodi. El tubercle de la xufla té una capacitat antioxidant relativament alta, perquè conté considerables glúcids flavonoides solubles en aigua, que el fan útil per protegir el sistema immunitari de poblacions desnodrides o per endarrerir la progressió del virus VIH en malalts afectats per la SIDA.

L’orxata és una beguda refrescant, natural, sana i energètica amb propietats digestives beneficioses reconegudes des de l’antiguitat. Nodreix i no conté colesterol. Tampoc conté cafeïna, cosa que la fa apta per als infants, dones embarassades i gent gran. És astringent; pot emprar-se com a prebiòtic, substància que afavoreix l’acció dels bacteris acidòfils intestinals (prevé i cura diarrees); afavoreix la digestió dels greixos i hidrats de carboni; és diürètica, i desinfectant bucal perquè conté peroxidasa i catalasa. Té propietats energètiques, així com més ferro, cinc i coure, i el mateix contingut en magnesi, que la llet de vaca o de cabra.

L’orxata de xufla ha de ser considerada la beguda mediterrània per excel·lència perquè compleix amb escreix les característiques dels aliments que es considera que pertanyen a la dieta mediterrània gràcies a les seves propietats antiarterioscleròtiques i reductores del risc de determinats càncers.